

2017 Spring Public Defender Attorney and Investigator Conference

May 17-19, 2017 — Hilton Charlotte University Place, Charlotte, NC

Sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government,
North Carolina Office of Indigent Defense Services,
North Carolina Association of Public Defenders, &
North Carolina Association of Public Defender Investigators

INVESTIGATOR AGENDA

(This conference offers 12.25 hours of investigator credit and 12.75 hours of CLE credit. All hours are general credit hours unless otherwise noted.)

WEDNESDAY, MAY 17

11:30	Check-in (Midway Registration Desk - Lower Level)
1:20	Welcome & Announcements <i>(University Ballroom)</i> Phil Dixon, Defender Educator, UNC School of Government, Chapel Hill, NC
1:30	Racial Justice Litigation [90 min.] Jeff Adachi, Public Defender, San Francisco, CA
3:00	IDS and Public Defender Update [30 min.]

Tom Maher, Executive Director, and Susan Brooks, Public Defender Administrator, North Carolina Office of Indigent Defense Services, Durham, NC Kevin Tully, President, NC Public Defender's Association, and Public Defender, Charlotte, NC

- 3:30 Break (University Ballroom Foyer)
- 3:45 Crimmigration Update- Advising Clients in a Brave New World [45 min.]
 Sejal Zota, Legal Director, National Immigration Project of the National Lawyers Guild Durham, NC
- 4:30 Best Mental Health Practices in Managing Difficult Cases [Mental Health credit, 60 min.]
 Cathy Killian, North Carolina Lawyer Assistance Program, Charlotte, NC
- 5:30 Adjourn
- 5:45 Reception (Lakeshore Ballroom)



THURSDAY, MAY 18 (A.M.)

7:45	Breakfast (University Ballroom Foyer)
	(IDS employees may not claim reimbursement for breakfast)

8:45 CLEAR: Locating Witnesses [60 min.] (Lakeshore Ballroom Salon I) Vindhya Ganhewa, Senior Consultant, Fraud Prevention & Investigations Thomson Reuters, Raleigh, NC

9:45 **Testifying in Court [60 min.]**

Hal Askins, Special Deputy Attorney General, Law Enforcement Liaison Section NC Justice Academy, Raleigh, NC

10:45 Break (University Ballroom Foyer)

11:00 Report Writing [60 min.]

J.C. Bais, Chief Investigator
Wake County Office of the Public Defender, Raleigh, NC

12:00 Lunch on your own

THURSDAY, MAY 18 (P.M.)

1:30 Defense Theories [60 min.]

Fred Friedman, Retired Chief Public Defender Duluth, MN John Rubin, Professor of Public Law & Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC

2:30 Break (University Ballroom Foyer)

2:45 Conducting An Effective Interview [90 min.]

H.D. Kirkpatrick, Ph.D, Forensic Psychologist Charlotte, NC

4:15 NC Public Defender Investigator Business Meeting [15 min.]
 Marvin Jeffcoat, Chief Investigator
 Mecklenburg County Office of the Public Defender, Charlotte, NC

4:30 Adjourn (dinner on your own)



FRIDAY, MAY 19

7:45	Breakfast (University Ballroom Foyer)
	(IDS employees may not claim reimbursement for breakfast)

8:45 Ethics for the 21st Century [Ethics credit, 60 min.] (University Ballroom)

Tom Maher, Executive Director, and Whitney Fairbanks, Assistant Director and General Counsel NC Indigent Defense Services, Durham, NC

- 9:45 Break (University Ballroom Foyer)
- 10:00 Mitigation Investigation [60 min.] (Lakeshore Ballroom Salon I)

Elaine Gordon, Attorney & Mitigation Investigator Raleigh, NC

11:00 Cell Phone Forensics [60 min.]

Larry Daniel, Digital Forensics Examiner Guardian Digital Forensics, Raleigh, NC

12:00 Adjourn

CLE HOURS

General Hour(s): 10.25 Ethics Hour(s): 1.0

Mental Health/Substance Abuse Hour(s): 1.0

Total CLE Hours: 12.25