

# 2024 North Carolina Appellate Advocacy Training

October 23 – October 25, 2024 / Chapel Hill, NC

\*\*\*\*\*

Co-sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & NC Office of Indigent Defense Services



### Day 1: Wednesday, October 23

8:15 to 8:45 a.m. *Check-in* 

8:45 to 9:00 a.m. Welcome, Introductions, and Announcements

**Phil Dixon**, Teaching Associate Professor, UNC School of Government, Chapel Hill, NC

Amanda Zimmer, Assistant Appellate Defender, Office of the

Appellate Defender, Durham, NC

Bob Burke, Indigent Defense Consultant and Trainer,

Longmont, CO

9:00 to 9:45 a.m. PLENARY SESSION: Analyzing and Brainstorming/

**Factbusting the Facts** (work on fact problem) (45 mins)

John Rubin, Professor of Public Law and Government,

UNC School of Government, Chapel Hill, NC

At the conclusion of the plenary and workshop, participants will:

- a. Know the elements of effective brainstorming/fact-busting.
- b. Understand the importance of effective brainstorming/fact busting to the creation of a rich pool of facts from which to develop a persuasive theory of the case or defense story.
- c. Be able to effectively brainstorm/fact-bust an appellate case.

9:45 to 10:00 a.m. *Break* 

10:00 to 11:30 a.m. WORKSHOPS: Brainstorming the Facts of Your Case

(work on own cases) (90 mins)

11:30 a.m. to 12:30 p.m. *Lunch (provided)* 

12:30 to 2:15 p.m. WORKSHOPS: Brainstorming the Facts of Your Case

(continued) (105 mins)

2:15 to 2:30 p.m. *Break* 

2:30 to 4:00 p.m. PLENARY SESSION: Transforming Your Facts and Legal Issues into

a Persuasive Story on Appeal

<sup>\*</sup>IDS employees may not claim reimbursement for lunch



(work on fact problem) (90 mins)

Ira Mickenberg, Attorney & Consultant, Saratoga Springs, NY

At the conclusion of the plenary and breakout, the participants will:

- a. Know and understand the definition of a defense theory or story, as well as the elements of a story.
- b. Know techniques for development of a case or persuasive story.
- c. Be able to develop a persuasive appellate theory or story.

4:00 to 4:15 p.m. *Break* 

4:15 to 4:45 p.m. WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal

(discuss homework) (30 mins)

6:00 to 8:00 p.m. Dinner at Carolina Brewery – Individual Pay

<sup>\*</sup>IDS employees may not claim reimbursement for lunch



#### Day 2: Thursday, October 24

9:00 to 11:00 a.m. WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal

(work on own cases) (120 mins)

11:00 to 11:15 a.m. *Break* 

11:15 a.m. to 12:30 p.m. WORKSHOPS: Developing a Persuasive Story on Appeal

(continued) (75 mins)

12:30 to 1:15 p.m. *Lunch (provided)* 

1:15 to 2:00 p.m. PLENARY SESSION: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts

(work on fact problem) (45 mins)

Lauren Miller, Staff Attorney, North Carolina Prisoner Legal Services,

Raleigh, NC

After the plenary and breakout, participants will:

a. Know and understand elements of persuasive writing, including but not limited to, the use of storytelling elements, primacy and recency, appropriate use of repetition, the use of fact-based, evocative and image-creating language and/or graphics, clarity, effective transitions, and the effective use of juxtaposition.

b. Be able to effectively write a persuasive defense story in their statement of the facts.

2:00-2:15 p.m. *Break* 

2:15 to 3:45 p.m. WORKSHOPS: Outlining Your Statement of Facts and Reviews of

**Outlines** (work on own cases) (90 mins)

3:45 to 4:00 p.m. *Break* 

4:00 to 5:00 p.m. WORKSHOPS: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts

(participants write first several paragraphs of their statement of

facts; statements saved for printing and review) (60 mins)

5:00 p.m. Adjourn

<sup>\*</sup>IDS employees may not claim reimbursement for lunch



#### Day 3: Friday, October 25

8:30 to 10:30 a.m. **WORKSHOPS: Writing a Persuasive Brief: Statement of Facts** 

(review and revise statement of facts) (120 mins)

10:30 to 10:45 a.m. Break

10:45 to 11:30 a.m. **PLENARY SESSION: Persuasive Brief Writing: Legal Argument** 

(work on fact problem) (45 mins)

Ira Mickenberg, Attorney & Consultant, Saratoga Springs, NY

After the plenary and breakout, participants will:

a. Know and understand elements of persuasive writing, including but not limited to, the use of storytelling elements, primacy and recency, appropriate use of repetition, the use of fact-based, evocative and image-creating language and/or graphics, clarity, effective transitions, and the effective use of juxtaposition.

b. Be able to effectively write a legal argument that persuasively meshes the fact-based defense story with the governing legal principles.

11:30 a.m. to 12:30 p.m. **WORKSHOPS: Persuasive Brief Writing: Legal Argument** 

(participants write first few paragraphs of their legal argument;

statements saved for printing and review) (60 mins)

12:30 to 1:30 p.m. Lunch (provided)

1:30 to 3:00 p.m. **WORKSHOPS: Persuasive Brief Writing: Legal Argument** 

(review and revise legal argument) (90 mins)

3:00 to 3:10 p.m. Closing and Adjourn

**CLE HOURS** 

**General Hours: 17.75** 

<sup>\*</sup>IDS employees may not claim reimbursement for lunch



## **Small Group Facilitators**

Bob Burke, Indigent Defense Trainer and Consultant, Longmont, CO

Emily Davis, Assistant Appellate Defender, Office of the Appellate Defender, Durham, NC James Grant, Assistant Appellate Defender, Office of the Appellate Defender, Durham, NC Julie Ramseur Lewis, Assistant Public Defender, Office of the Public Defender, Dist. 26, Charlotte, NC

Ira Mickenberg, Attorney & Consultant, Saratoga Springs, NY

Lauren Miller, Staff Attorney, North Carolina Prisoner Legal Services, Raleigh, NC

John Rubin, Prof. of Public Law and Government, UNC School of Government, Chapel Hill, NC

Kathy VandenBerg, Assistant Appellate Defender, Office of the Appellate Defender, Durham, NC

Amanda Zimmer, Assistant Appellate Defender, Office of the Appellate Defender, Durham, NC

<sup>\*</sup>IDS employees may not claim reimbursement for lunch